Birger Sjöberggymnasiet / Nyheter / 2016 / 02 / 08

Ungdomens riksdag

IMG_0209I fredags var sju elever från SA2, EK2JUR och EK2EKO med och deltog på Ungdomens riksdag. Det var (från vänster till höger, se bild) Amanda Persson, Elin Isberg, Sofia Eriksson, Lovisa Milde, Celina Nilsson, Vanessa Smailagic och Rikard Hummerhielm.

Inför Ungdomens riksdag har eleverna skrivit motioner där en per klass har valts ut. De motioner som eleverna från BSG hade med sig handlade om integration genom att fler kommuner ska ta emot flyktingar samt tidigare SFI-undervisning, ökad publicitet för kvinnofrid, gratis menstruationsskydd på offentliga toaletter. Motionerna fick eleverna presentera och argumentera för i det utskottsarbete som tog vid först efter öppnandet av Ungdomens riksdag.

IMG_0199Efter lunch var det dags för energidebatten där eleverna också hade skrivit ett inlägg per klass. Energikommissionen och energiministern fanns på plats för att ta del av elevernas förslag. Det var en lång talarlista och för Birger Sjöberggymnasiet fick Sofia Eriksson möjlighet att gå upp och framför inlägget från sin klass. Här kan du se riksdagens web-TV där du kan leta upp inlägget i anförandelistan.

Ungdomens riksdag avslutades med en frågestund med fem ministrar. Bland annat ställde Celina Nilsson en fråga till finansministern om kärnkraftsskatten.