Nils Ericsonsgymnasiet / Nyheter / 2016 / 01 / 15

En spännande resa långt ut i rymden

Namnlöst-1Vårterminen startades upp gemensamt på det naturvetenskapliga programmet på Nils Ericsonsgymnasiet. Alla eleverna såg långfilmen ”Interstellar”, diskuterade innehållet och fick olika gruppuppgifter att arbeta vidare med. Dagen var mycket uppskattad av både elever och lärare, så alla ser fram emot nästa programgemensamma temadag!

Syfte med temadagen var att utveckla elevernas förmåga att använda sina kunskaper i naturvetenskap i ett större sammanhang. Eleverna utmanades att tänka kring avancerade naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga frågeställningar men fick även utveckla förmågan att ta ställning i en del etiska dilemman.

De tre årskurserna arbetade med olika uppgifter. Årskurs 1 hade som uppgift att starta upp ett nytt samhälle någonstans i Universum och göra en lockande löpsedel för den nyheten. Eleverna i årskurs 2 fick arbeta med villkor för liv på nya planeter och fundera på vilka kompetenser som kan behövas vid uppstarten av en ny civilisation på en ny planet. Deras uppgift vara att skriva en platsannons som lockar personer med rätt kompetens till civilisationen. I årskurs 3 skulle eleverna komma på en spännande naturvetenskaplig upptäckt som kan vara till nytta för byggandet av en ny civilisation i rymden. Elevernas arbete mynnade ut i ett abstract till en vetenskaplig artikel vilket skrevs på engelska.