Alexander tävlar i Polstjärnepriset

Polstjärnepriset är en satsning och nationell mötesplats för unga talanger inom klassisk musik. I årets tävling är en av deltagarna Alexander från vår Estetiska spetsutbildning i musik (MUV).

2020 arrangeras för 13:e gången Polstjärnepriset – en unik satsning och nationell mötesplats för unga talanger inom klassisk musik. Det blir ett forum där ett hundratal unga musiker från hela norden får möta likasinnade, testa sina tekniska och sceniska färdigheter i tävlingen och inte minst undervisas av stora namn inom klassisk musik. Även i år hålls Polstjärnepriset i Vänersborg.

Ungdomarna som söker till Polstjärnepriset är landets allra bästa i sin åldersgrupp. De tävlande kommer att fokusera på individuell undervisning, ensemble- och orkesterspel samt master classes. Först träffas alla under fyra dagar på höstlovet för att lära känna varandra, få undervisning och repetera tillsammans. Nästa gång alla samlas är första veckan i januari. Då är det fokus på tävlingsmomentet, som består av tre steg samt förberedelser inför konserterna. Höjdpunkten är finalkonserten i Göteborgs Konserthus då Polstjär-neorkestern spelar tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Vinnaren får inte mindre än 50 000 SEK, en kurs på Musikakademi Vänersborg, (samt möjlighet att representera Sverige i Eurovision Young Musicians.)

Foto: Olle Gustafsson

Alexander Warne studerar Estetisk spetsutbildning i musik vid Birger Sjöberggymnasiet och är en av de tävlande i Polstjärnepriset 2020. Såhär säger Alexander om sitt deltagande:

Det känns väldigt kul att få vara med och tävla men samtidigt nervöst eftersom det här är första gången jag gör något sådant här i mitt liv. Jag vet att konkurrensen är extremt hög, sä-ger Alexander, som redan lyckats ta sig igenom första gallringen och tagit en av nitton tävlingsplatser.

Stort lycka till önskar vi Alexander som gör sitt nästa tävlingsmoment i början av januari.

Läs mer om Polstjärnepriset 
Läs mer om Estetisk spetsutbildning i Musik