Molecular Frontiers symposium

Freja och Isak från Naturvetenskapsprogrammet skriver och berättar om sin dag på Molecular Frontiers symposium i Göteborg.

14315803_1063570490346207_1289905354_o-1Mellan den 30-31 augusti fick vi, Freja Söderbergh och Isak Malm, två naturvetenskapselever här på Birger Sjöberggymnasiet, den fina möjligheten att få åka på Molecular Frontiers symposium på Chalmers i Göteborg. Molecular Frontiers Foundation är en organisation som försöker få unga idag mer intresserade och involverade i naturvetenskap. Det här gör de bland annat genom att ordna olika evenemang och symposium, dela ut priser och genom hemsidan MoleClues.

Det symposium vi var inbjudna till hade temat Healthy Ageing, och bland talarna sågs bland annat Tomas Lindahl som belönades med 2015 års Nobelpris i kemi. Det var två riktigt fullspäckade dagar med fokus på nydanande och banbrytande forskning som på olika sätt återknöt i temat om hälsosamt åldrande. Det handlade om allt från hur periodisk fasta kan bekämpa cancer, till hur vi skulle kunna personalisera framtidens sjukvård med hjälp av DNA-sekvensering. På eftermiddagarna samlades dagens talare för att ta emot frågor från publiken.

På kvällen den andra dagen blev vi dessutom inbjudna på lite mys från Chalmersstudenter som hade ordnat middag och quiz. Här fick vi även brainstorma med andra stipendiater om hur man kan öka intresset för naturvetenskap. Kort sagt var det två riktigt roliga dagar som gav en spännande inblick i forskningsvärlden. För den som är intresserad av att höra föreläsningarna finns hela programmet på Youtube.