Yrkesföreläsardagen

Då var det dags för gymnasieeleverna att börja fundera på framtiden och de val som väntar. Under dagen har eleverna varit på föreläsningar och fått en inblick i olika yrken och förhoppningsvis blivit mer inspirerade.

Dagen har varit väldigt givande efter många diskussioner med eleverna och det känns som föreläsningarna nått ut och inspirerat eleverna till framtida studier. Personer från olika yrkesgrupper har under dagen varit här och delat med sig av deras egna erfarenheter, tips och idéer till eleverna om hur framtiden kan se ut efter gymnasietiden. Vad det finns för möjligheter och vägar fram till diverse olika utbildningar och yrken. Men framförallt gett eleverna ett smakprov på hur verkligheten kan se ut beroende på de olika utbildningarna.

Hur har dagen varit?
– Bra, tycker det är bra att många olika intressen täcks när de kommer så pass många olika yrken, man får ett annat perspektiv när dem visar hur en vanlig arbetsdag kan se ut, berättar Sebastian Nering, elev på Birger Sjöberggymnasiet.

Vad har du lyssnat på och vad kommer du ta med dig från idag?
– Hälsovetare, jag har lärt mig vart man ska vända sig om man känner någon som har ett missbruk. Man har alltid fått höra att det inte är bra med droger och de konsekvenser som kommer med ett missbruk. Men man har aldrig fått veta vart man kan vända sig och det fick man reda på nu, vilket jag tycker är jätte bra och nyttigt för framtiden, säger Sebastian Nering.

Text och foto: Oskar och Måns, Samhällsvetenskapsprogrammet årskurs 3