Författarbesök: Jessica Schiefauer

Den 23 mars kommer Augustprisvinnaren Jessica Schiefauer och berättar om sitt författarskap och skrivande.

Copyright/fotograf: Hillevi Nagel

Jessica Schiefauer föddes 1978 och är född och uppvuxen i Kungälv. Hon har skrivarutbildning från både Fridhems folkhögskola, Bona folkhögskola och Nordiska folkhögskolan. Hon bor numera i Göteborg och har vunnit Augustpriset hela två gånger med böckerna “Pojkarna” och “När hundarna kommer”. Den sistnämnda handlar om ungdomarna Ester och Isak som blir kära i varandra, och hur de påverkas av att Isaks lillebror Anton misshandlar en pojke till döds. Boken är delvis inspirerad av mordet på John Hron samt dokumentärfilmen Nio scener om våld.

“Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Och Isaks lillebror var där när det hände. Jessica Schiefauers roman är en förtätad och aktuell berättelse om kärlek, besatthet och om våld. Ester och Isak. Isak och Ester. Två unga människor i ett litet samhälle i Sverige. Småstadstristessen den här våren löper sida vid sida med de nynazistiska strömningar som blir allt synligare: Ett hakkors i svart bläck på mattebokens pärm, en torshammare om halsen, skrålande fyllesång om fosterlandet på festerna. När Ester och Isak en vårkylig kväll möts på en av festerna vid sjön förändrar de varandra. Deras förälskelse väcker dem till liv. Ester sover allt oftare över i Isaks pojkrum, äter frukostmackorna vid hans köksbord.

Isak har en lillebror som heter Anton.

Och det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.”

Välkommen, Jessica!