Nya nordiska vänner för ekonomerna

I fredags sade ettorna på Ekonomiprogrammet ”på återseende” till sina nya vänner från staden Aabenraa i södra Danmark.

1Ekonomiprogrammet har numera ett återkommande utbyte med elever och lärare på Aabenraa Statsskole, och under vecka 14 besökte danskarna Trollhättan och i september åker de svenska eleverna till Danmark.

Den just avslutade veckan i Trollhättan hade ett späckat program där elever och lärare tillsammans bland annat hann med att besöka Olidans kraftstation, spela volleybollturnerning och jobba med kommunikation på danska och svenska. I Göteborg besökte man också stadsmuseet och Göteborgs stadstater där man såg en spektakulär förställning av Alice i Underlandet. En dag ägnade också fokus åt Västsveriges bilindustri och eleverna besökte både Volvo-museet i Arendal och Volvos fabrik i Torlanda, där de fick följa hela tillverkningsprocessen ”från plåtrulle till färdig bil”.

2Utöver det späckade programmet med dess ämnesinnehåll – fokuserat på energifrågor och Västsveriges handel och ekonomi – finns det också andra ’mjukare’ värden med ett internationellt utbyte av detta slag. Eleverna utmanas och utvecklas när det gäller social kompetens, språk och kommunikation, och de belönas rikligt i form av nya vänskaper – kanske för livet.

Utöver de av skolan anordnade programpunkterna har eleverna umgåtts på kvällarna och på eget initiativ till exempel spelat bowling, sett på fotboll och tränat tillsammans. I september ses de igen. Då i Aabenraa, i Danmark – nära gränsen till Tyskland – hos sina nya vänner för nya utmaningar.

5