Bygg- och anläggningsprogrammet

Välkommen till Bygg- och anläggningsprogrammet!

Lektion på Bygg- och Anläggningsprogrammet

Är du praktisk, kreativ och vill jobba direkt? Bygg- och anläggningsprogrammet är gymnasieprogrammet för dig som gillar att arbeta med händerna. Det är ett yrkesprogram som ger dig både den praktiska och teoretiska grunden du behöver för att arbeta i byggbranschen. Hos oss kan du antingen välja inriktningen Husbyggnad eller Måleri. Efter tre år här är du väl rustad att kliva ut i arbetslivet i den yrkesroll du valt att specialisera dig inom.

På programmet utvecklas du som yrkesarbetare. Du lär dig om byggnation och anläggning vid nyproduktion, ombyggnad och renovering. Förutom att bygga dina kunskaper och färdigheter, kommer du att få lära dig om branschens olika yrken och hur du driver ett eget företag inom det yrket du har valt. I alla inriktningar tar vi även upp lagar och regler, arbetsförhållanden, riskbedömningar och andra frågor som inte har med själva yrkeserfarenheten att göra, men som man bör kunna innan man börjar jobba inom branschen.

Här jobbar du tätt tillsammans med klasskompisar, lärare och våra samarbetsföretag. Du får direkt börja praktisera dina kunskaper och träna din färdighet, i övningar och riktiga projekt på skolan. Det arbetsplatsförlagda lärandet(APL) är ett mycket viktigt inslag i utbildningen. Det betyder att du vissa veckor jobbar på en arbetsplats inom ditt yrkesområde. Detta fördjupar dina kunskaper och ger en inblick i det yrket du har valt. Då får du använda dig av det du lärt i praktiken och kunskaperna sätter sig, samtidigt som du bygger upp ett kontaktnät som är viktigt när du ska ut i arbetslivet. Byggprogrammet på Magnus Åbergsgymnasiet är dessutom “Branschrekommenderad skola” av Byggnadsindustrins yrkesnämnd, BYN, och en “Prioriterad skola” av Skanska Sverige AB.