Sara är lärare – och popstjärna i Afrika

Sara Larsson är en av våra nyaste lärare i Kunskapsförbundet. När hon inte är lärare, är hon stor popstjärna i Afrika.

Sara arbetar sedan hösten 2013 som lärare på Magnus Åbergsgymnasiet och Nils Ericssongymnasiet. På Magnus Åbergsgymnasiet undervisar hon i kurserna Bild och Form, Estetisk Kommunikation,  Medieproduktion, Film- och TV-produktion samt handleder Gymnasiearbeten. På Nils Ericsonsgymnasiet undervisar hon i kursen Design på Teknikprogrammet. Kreativitet och mångsidighet är två framträdandesaraha kili egenskaper hos Sara, som dessutom skiljer ut sig från sina lärarkollegor på ett ovanligt sätt… hon pratar nämligen flytande swahili och är popstjärna i stora delar av Afrika under artistnamnet SaRaha.

Sara föddes i Vänersborg 1983. Som tvååring flyttade hon till Tanzania där hon sedan bodde stora delar av sin barndom då hennes föräldrar arbetade med bistånd. Under en resa tillbaka till Tanzania under 2006 upptäckte hon den tanzaniska grenen av östafrikansk popmusik, som sedan dess varit hennes musikaliska fokus. Under 2009 började hon arbeta under artistnamnet SaRaha.

Sara började utbilda sig till lärare redan 2006 och har under studietiden varvat sina lärarstudier med att åka tillbaka till Tanzania i perioder för att arbeta med musik.

Under 2011 började videon låten Tanesco, SaRahas första låt på språket swahili, spelas dagligen på den tanzaniska motsvarigheten till SVT1. Hon blev etablerad som tanzanisk artist då hon samarbetade med artisten Akil och spelade in låten My Dear som släpptes i juli 2011. Låten och videon blev nominerad i kategorin bästa video i Kilimanjaro Music Awards, den tanzaniska motsvarigheten till Grammisgalan. Sedan dess har SaRahas låtar spelats kontinuerligt på tanzaniska TV och radiostationer. Hon har även arbetat tillsammans med flera av Tanzanias mest framstående pop och hip hop artister. 2013 medverkade hon även i den internationella musiktävlingen Global Rockstar, där hon kom på andra plats med sitt bidrag Jambazi i konkurrens med artister från 72 olika länder från hela världen.

År 2013 var Sara färdig med sin lärarexamen och började sin anställning i Kunskapsförbundet. Parallellt med sitt första år som lärare håller hon nu på att bygga vidare på sin musikkarriär både i Afrika och här hemma i Sverige.

Sara berättar:
Det som händer just nu, parallellt med min karriär i Tanzania, är att svensk media har börjat bli intresserade av min musik. Det började med en artikel i TTELA och en intervju på P4 Väst för ett par månader sedan och sen dess har musiken, framför allt låten Mbele Kiza (som jag släppte i Tanzania under 2013) spridits och spelats på radio över hela Sverige. Jag håller på att spela in nya grejer just nu som ska släppas i Tanzania och jag har musikvideor på gång också, men jobbar också med att fortsätta lansera musiken i Sverige.

Under 2014 kommer SaRaha bland annat släppa mer musik och hon planerar även att spela in nya musikvideor och göra scenframträdanden i Tanzania, Kenya och Uganda.

Kolla och lyssna mer på SaraHas hemsida.