Studiedag i Göteborg för samhällseleverna

Måndagen den 13 mars fick klass SA1 chansen att åka till Göteborg med målet att få mer kunskap om hållbar utveckling och mänskliga rättigheter.

Vi lämnade skolan klockan halv nio och efter en timmes bussresa fick vi som uppgift att gå från affär till affär och fråga de ansvariga för butikerna om hur, var och viktigast av allt under vilka förhållanden produkterna till salu tillverkades. Det som förvånade mest var att nästan alla vi pratade med försökte poängtera att deras företag jobbade på ett miljövänligt sätt.

Andra delen av dagens program bestod i att lyssna på en föreläsning av Amnesty International tillsammans med andra gymnasieelever från Göteborg. Tjejerna som höll i föreläsningen berättade att vissa mänskliga rättigheter som till exempel rätten att få vara homosexuell är förbjudna i vissa länder genom lagstiftning. De visade även hur Amnesty hjälper sådana människor som sitter i fängelse och som har blivit berövade  sina rättigheter.

Dagen i Göteborg var rolig men också ögonöppnande. Att se hur modiga människor behöver gå igenom fysisk och psykisk smärta för att få samma rättigheter som vi har här i Sverige verkar bara overklig. Det var säkert en av många faktorer som övertygade några av måndagens deltagare att gå med i Amnesty International och hjälpa till.

Lukas W. Todtenhaupt, SA1