Ett inredningsprojekt med stjärnglans

Under vårterminen har en grupp elever på Nils Ericsonsgymnasiet arbetat tillsammans med inredaren Maria Celin för att formge en av skolans elevytor

Maria Celin är inredningsarkitekten vi känner igen från tv-program som Byggfällan och Husräddarna, men hennes senaste projekt är av en annan karaktär. Det hela började vid en Bomässa i Vänersborg där verksamhetschef Lena Hansson satt i publiken när Maria höll ett föredrag och Lena fick idén om ett samarbetsprojekt.

”Lena blev intresserad av mitt arbete och frågade om vi inte kunde göra något ihop. Jag blev nyfiken direkt och efter ett besök på Nils Ericsonsgymnasiet kände jag yes! Men på ett villkor – kidsen ska vara med!” berättar Maria.

Maria och Lena träffades första gången vid Bomässan i Vänersborg, där föddes idén om ett inredningsprojekt.

Under vårterminen arbetar en elevgrupp tillsammans med Maria med målet att ge nytt liv åt en av skolans större elevytor. Inredningsprojektet har flera syften: att uppdatera elevytan i enlighet med skolans resterande lokaler, att ge elever inflytande i formgivning av skomiljöer och att stärka tryggheten och umgänget i korridorerna. Projektet startade i januari med ett moodboardarbete:

”Jag ville att varje elev skulle samla sina idéer, leta inspiration överallt. Vi besökte tygaffärer, möbelaffärer och allt möjligt för att samla innehåll till moodboards. Vi gick i ett lämmeltåg på stan i jakt på ny inspiration”, förklarar Maria och skrattar.

13 moodboards fyllda med olika färger, former och material blev efter Marias expertis till tre. Under vecka 9 presenterade projektgruppen förslagen och en röstning genomfördes på skolan för att kora en favorit.

Filippa läser Naturprogrammet på Nils Ericsonsgymnasiet. Hon tycker det är jättespännande att få vara en del i inredningsprojektet.

Ida och Filippa är med i projektgruppen och de hittade snabbt sina favoriter ibland de tre moodboardsen:

”Jag gillar verkligen Nordic wellnes, med färgskalan och naturen, så den hoppas jag såklart på”, berättar Ida. ”Det har varit helt fantastiskt att få jobba med Maria, hon ger mig sån inspiration. Det är också roligt att det vi skapar nu kommer eleverna få nytta av även när jag tagit studenten, det gör det extra roligt”, fortsätter hon.

“Min favorit är Happy Reddish, jag tycker skolan behöver en sån färgklick”, menar Filippa.

Nordic wellness fick flest röster!

Under vecka 10 blev det klart att moodboarden Nordic wellnes var skolans favorit och projektgruppen kommer nu inleda arbetet tillsammans med Maria.

“Det är ett jättespännande projekt och så roligt att få möjlighet att träffa Maria. Nu ska det blir kul att börja arbeta med den framröstade moodboarden, vi ska bland annat titta på hur vi kan återanvända material vi hittar på skolan och ta hjälp av industriprogrammet för att bygga möbler”, säger Filippa.

Ida med den vinnande moodboarden Nordic wellness