Möt Simon som läser gymnasial lärlingsutbildning

Är du en person som lär dig mer praktiskt och kanske redan vet vilken bransch du vill arbeta i? Då kan svaret vara gymnasial lärlingsutbildning.

DSC_4397Att spendera den största delen av sin skoltid i ett klassrum i skolmiljö behöver inte vara den enda vägen att gå. Att läsa en gymnasial lärlingsutbildning innebär att man har halva sin utbildning på en arbetsplats, där man arbetar praktiskt tillsammans med en handledare för att utvecklas och bli redo för branschen. Simon Kjellgren går lärlingsutbildning med inriktning restaurang- och livsmedel. Han trivs med utbildningen just på grund av det praktiska arbetet, och läser även teoretiska ämnen tillsammans med andra gymnasiala lärlingar på skolan vilket gör att han får högskolebehörighet om han skulle vilja läsa vidare i framtiden. Service blir en stor del av arbetet.

”Jag tar betalt och serverar, och får testa en hel del annat som ingår i arbetet på restaurang. Det är trevligt och man blir liksom bra kompis med stammisarna” berättar han.

Han har sin praktiska utbildningsdel på en restaurang i Trollhättan där han varit sedan hösten 2015. Restaurangen serverar lunchmeny till vardags och ibland jobbar han även kväll någon fredag eller lördag, då restaurangen har en helt annan meny att erbjuda.

”Detta är rätt utbildning för mig för jag lär mig bäst när jag får arbeta praktiskt” säger han.