Nils Ericsonsgymnasiet / Högskoleförberedande

Teknikprogrammet

Gillar du teknik? Är du nyfiken och funderar på att läsa vidare efter gymnasiet? Då är Teknikprogrammet ditt självklara val.

Hos oss väljer du mellan flera spännande inriktningar, allt ifrån informations- och medieteknik, design och produktutveckling, till samhällsbyggande med miljöfokus. Oavsett inriktning får du en bred grund och många möjligheter när det är dags att läsa vidare efter gymnasiet. Du har även möjlighet att söka ett fjärde år och bli gymnasieingenjör.

Dagens tekniska arbete kräver hög och bred kompetens. På Teknikprogrammet utmanas och stimuleras du att erövra kvalificerade kunskaper inom teknik, fysik, kemi och matematik. Du får använda entreprenörskap, kreativt tänkande och skapande för att hitta lösningar på olika problem. På programmet lär du dig att utveckla din nyfikenhet i hur tekniken i samhället påverkar oss och hur vi kan ta tillvara denna möjlighet inom olika områden.

Som teknikelev kommer du att få arbeta med modern labbutrustning och få handledning och undervisning av lärare som brinner för sina ämnen. Vi arbetar ofta ämnesövergripande för att skapa en helhetsbild.

Möt en elev på Teknikprogrammet:

Under din tid hos oss får du möta många föreläsare, åka på studieresor och gå på studiebesök. Dessutom samarbetar vi med näringslivet, för att du ska komma ut i arbetslivet och få använda den senaste tekniken.

På Naturvetenskapsprogrammet kan du välja mellan tre inriktningar:

  • Design- och produktutveckling
  • Informations- och medieteknik
  • Samhällsbyggande och miljö

Läs mer om inriktningarna i programplanen här nedan.

Många som har läst Teknikprogrammet arbetar efter vidare utbildning som högskoleingenjör, civilingenjör, arkitekt, industridesigner, spelutvecklare, nätverkstekniker, programmerare eller webbutvecklare.

Teknikprogrammet ger dig möjlighet att söka ett fjärde yrkesförberedande år. Du kommer att få en praktisk utbildning enligt det internationellt beprövade konceptet CDIO (Conceive Design Implement Operate). Cirka en tredjedel av studietiden under fjärde året kommer att vara förlagd på en praktikplats och det leder till att du blir gymnasieingenjör.