Nils Ericsonsgymnasiet

Introduktionsprogrammen

Behöver du bli behörig till gymnasieskolan och vill komplettera dina kunskaper från nian? Är du nyanländ i Sverige och behöver lära dig mer svenska? Introduktionsprogrammen hjälper dig att utvecklas och komma vidare med dina studier och framtidsplaner. 

På introduktions-programmen får du ett personligt stöd, du får chansen att läsa grundskoleämnen i din egen takt, och du får möjlighet till praktik i kombination med studier. Vi har mycket kompetent personal med erfarenhet från undervisning och arbete med ungdomar, och de har fullt fokus på dig och dina mål.

Hos oss kan du läsa de flesta ämnen på grundskolenivå och förbereda dig för fortsatta studier. Du har möjlighet att kontinuerligt träffa en studievägledare. Tillsammans lägger vi upp en individuell studieplan för dig. Utbildningen kan innehålla studier men också praktik på en arbetsplats. Inriktningen beror på dina förutsättningar, behov och mål. Att trivas i skolan är viktigt för att lyckas med sina studier – vi erbjuder trivsamma lokaler, en trygg skolmiljö med möjlighet till hemklassrum och erfaren personal. Vi har ett elevhälsoteam som består av skolsköterska, kurator, specialpedagog och studie- och yrkesvägledare. Inom lokalerna har vi egna verkstäder för yrkesutbildning inom fordonsteknik, snickeri och mode och design.

Inom vår Resursskola i Trollhättan erbjuder vi studier för dig som behöver extra stöd och stöttning i din skoldag. Målet är att varje elev skall uppnå sina egna kunskapsmål, hitta rutiner i vardagen och stärka självbilden.

Inom förbundet erbjuder vi fyra olika introduktionsprogram. En del inriktningar är sökbara och har ett begränsat antal platser. Undervisnginen i språkintroduktion sker på Magnus Åbergsgymnasiet.

Programinriktat val är för dig som vill ha en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och för att du, så snart som möjligt, ska kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara både ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program.

Det är din hemkommun som ansvarar för att alla elever som är behöriga till programinriktat val erbjuds programmet. Du är behörig som har; godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska samt tre andra ämnen eller svenska eller svenska som andraspråk, matematik eller engelska och fyra andra ämnen. (Från och med 1 juli 2019 ersätter Programinriktat val Preparandutbildning och programmet programinriktat individuellt val enligt Skollagen 17 kap § 16 som gäller från 1 juli 2018.)

Yrkesintroduktion är för dig som vill ha en yrkesinriktad utbildning, men saknar de godkända betyg som krävs för att gå på Programinriktat val eller på ett yrkesprogram.

Yrkesintroduktionen kan innehålla utbildning för att du ska kunna få ett arbete eller för att du ska kunna söka till ett yrkesprogram. Utbildningen kan t.ex. innehålla grundskoleämnen som du inte har godkända betyg i, kurser från yrkesprogram, arbetsplatsförlagt lärande (apl) eller praktik och andra insatser som du behöver för din kunskapsutveckling. Efter utbildningen kan du söka arbete eller läsa vidare på ett yrkesprogram.

Individuellt alternativ är för dig som vill ha en utbildning för att kunna få ett arbete eller för att kunna läsa vidare i gymnasieskolan eller annan utbildning. Du saknar något av de godkända betyg som krävs för att komma in på ett nationellt program.

Utbildningen kan till exempel innehålla grundskoleämnen som du inte har godkända betyg i, kurser från nationella program och andra insatser som du behöver för din kunskapsutveckling. Efter utbildningen kan du söka arbete eller läsa vidare i gymnasieskolan.

För dig som är nyanländ till Sverige och saknar de godkända betyg som krävs för att gå ett nationellt program och behöver ha en utbildning i det svenska språket.

Utbildningen kommer att innehålla undervisning i svenska och andra ämnen från grundskolan, kurser från nationella program och andra insatser som du behöver för din kunskapsutveckling. Efter utbildningen kan du läsa vidare i gymnasieskolan eller i annan utbildning.